Ponedeljak - Petak 09:00 - 17:00

Subotom i Nedeljom - ZATVORENO

+381 65 4753 053

pegasystechnologysrbija@gmail.com

Patrijarha Varnave 48, lok 1

11000 Beograd, Vračar

Pratite nas

Respiratori – Glavna mediciska oprema i intenzivnim jedinicama

Respiratori

Respiratori – Glavna mediciska oprema i intenzivnim jedinicama

Respiratori su glavna medicinska oprema u intenzivnim jedinicama.

Disanje predstavlja osnovu života, a kiseonik je glavni element tog procesa. On je izvor energije za rad svih 75 triliona ćelija koliko je utvrđeno da postoji u organizmu čoveka. Ukoliko je narušena funkcija disanja kiseonik ne dolazi do ćelija, pa dolazi do njihovog umiranja.

Da bi se izbegao fatalni ishod neophodno je postupkom veštačkog disanja obezbediti minimalnu količinu kiseonika u ćelijama. To se postiže primenom respiratora koji oponaša prirodno disanje, tj. uvlačenje (inspirijum) i izbacivanje (ekspirijum) vazduha iz pluća. Primenjuje se kod teško obolelih i vitalno ugroženih pacijenata kod kojih je usled određenih patoloških stanja narušena respiratorna funkcija.

Kada su nastali respiratori?

Iako su respiratori, danas, glavna tema zbog korona virusa, mehaničku ventilaciju opisao je još u 2. veku rimski doktor Galen. Ipak, za njen razvoj moralo je da protekne 18 vekova.

Prva primena dogodila se 1908. godine kada je George Poe uspeo da psa nakon gušenja vrati u život. Gotovo 4 decenije kasnije počela je široka upotreba i na ljudima. “Čelična pluća”, kako su nazivani, prvobitno su korišćena kao terapija tokom polio epidemije (dečije paralize).

Respiratori iz ovog perioda bili su konstruisani tako da se pacijent smeštao u metalnu cev. Putem vakuuma u cevi vazduh je dospevao u pluća. Sa prekidom vakuuma došlo bi do izdisaja.

Nažalost, prvi modeli za mehaničku ventilaciju pokazali su izvesne mane. Postojala je velika opasnost od aspiracije i kožnih oštećenja, zbog čega su u narednim decenijama respiratori usavršavani.

Naučnici iz Harry Diamond Laboratorije i Walter Reed Army Instituta su 1965. godine razvili vojni respirator za hitne slučajeve. Kako bi se olakšalo upravljanje pneumatskim funkcijama sadržao je sistem pojačavanja tečnosti. Ovakav dizajn omogućio je korišćenje u složenim stanjima.

Pravu revoluciju na polju mehaničke ventilacije doneo je Björn Jonson sa SERVO 900 respiratorom. Zahvaljujući jedinstvenom SERVO sistemu obezbeđene su povratne informacije, što je poslužilo za nastanak modernih modela s kraja 20. i početka 21. veka.

Podela respiratora

Danas se u lečenju primenjuju 3 vrste respiratora.

Najširu upotrebu imaju respiratori za intenzivnu negu. Spadaju u sofisticirane, visokokvalitene uređaje koji kontrolišu niz parametara. Radi boljeg uvida o stanju pacijenta, obično, sadrže i vizuelni prikaz informacija.

Neonatalni respiratori se primenjuju za ventilaciju novorođenčadi. Što znači da ih karakteriše manji volumen i pritisak.

Respiratori

Posebnu grupu čine transportni respiratori. Malih su dimenzija i kompaktne konstrukcije, pa se mogu vrlo lako transportovati s jednog mesta na drugo.

Kako rade moderni respiratori?

Prvi modeli radili su na principu nastanka negativnog pritiska u plućima i usisavanja vazduha u disajne puteve. Za razliku od njih savremeni rade na principu duvanja gasova u disajne puteve pozitivnog pritiska.

Razvoj nauke i tehnologije doneo je respiratore na nivou pravih malih kompjutera koji obezbeđuju stalni monitoring. Ujedno, imaju mogućnost podešavanja parametara prema polu, visini, kliničkom stanju i potrebama samog pacijenta. Na taj način osigurana je adekvatna razmena gasova u plućima, primena precizne koncentracije kiseonika, održavanje širenja pluća i alveolarne ventilacije kako bi se smanjila potrošnja energije pacijenta tokom disanja i obezbedio oporavak.

Kompanija PEGASYS je distributer medicinske i kozmetičke opreme renomiranih svetskih proizvođača. Bogatu ponudu čine različite modeli respiratora, kao i inkubatori za bebe, infuzione pumpe i najmodernija oprema za stomatološke ordinacije.